Lämna en kommentar

Teaterrecensioner

… och annat skrivet och sagt om teaterföreställningen Hopsnackat

En brevbärare skriver på facebook: ”Var på teaterpjäsen Hopsnackat igår med ett glatt gäng postisar. Var en riktig succé: lagom lång, fina och fiffiga berättelser från verkliga arbetsplatser, engagerade och duktiga skådespelare, och framförallt, väldigt peppande. Lär gå igen 14 maj på Tellus!”

Tidningen Arbetet, f.d. LO-tidningen: ”Att folkvett, humor och facklig taktik hänger samman understryks av den tajta effektiva spelstilen. Pjäsen blir därför på många plan en bild av det fungerande kollektivet.” Läs hela här: Teater som visar vägen.

Stefan Estby i Tidningen Kulturen: ”Med små, sparsamma medel lyckas de tre skådespelarna i Hopsnackat på ett såväl dramatiskt som roligt sätt gestalta en mängd situationer på arbetsplatser.” Läs hela här: Det stora i det lilla. När snusdosan symboliserar ordet

Mål & Medel, Livsmedelsarbetareförbundets tidning: ”Det är teater som vill förmedla ett viktigt budskap och som sådan fungerar den bra. Man blir inspirerad att själv göra något och det är riktigt underhållande…” En föreställning om strejkande sopgubbar.

Kommunalarbetaren: ”Det är ofta roligt och träffsäkert – som en chefs nervösa påpekande att det inte är meningen att personalen ska diskutera sina löner med varandra. Och många kan nog känna igen sig i … ” Arbetssegrar blir teater.

En arrangör berättar efter föreställningen i Malmö 19 november: Igår pratade jag med en av åskådarna. Hon berättade att de i flera månader haft en situation på jobbet där en visstidare inte fått fast trots att det funnits en plats ledig. Så när hon kom till jobbet i torsdags började hon prata med de andra i sin avdelning. Alla var eniga om att de ville ha visstidaren kvar, och tog sedan kontakt med andra avdelningar som höll med om kravet. Plötsligt var de hopsnackade och framförde sitt krav till cheferna. Ännu har inget besked kommit. Men som hon sa: ”Utan teatern hade jag nog inte fått tummen ur.”

Litteraturforskaren Magnus Nilsson, skriver på sin blogg Litteratur och Klass: Antagligen sitter Brecht i himlen och applåderar.

Krönika i Arbetaren av arbetarförfattaren Henrik Johansson, som skrivit en av de berättelser som pjäsen bygger på: Cirkeln är inte alls sluten.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: