Lämna en kommentar

Två enkäter

Här kommer lite bredvidmaterial till Hopskrivet. Det är exempel på enkäter, från två olika arbetsplatser – en brödfabrik och ett postkontor.
 
 

Enkät på en brödfabrik

På sid 23 i boken nämns redovisning av skriftliga enkäter i medlemsbladet Livstecken. Så här kunde det se ut. Exemplet är från 1993. Frågan hade ställts: Vad tycker du att vi i Livsklubben tillsammans ska försöka fixa framöver? I Livstecknet redovisade vi samtliga svar, hopsamlade under olika underrubriker. Sen följde, som det står i boken, nästa steg: Att vaska fram vad vi verkligen ska göra och vad vi är beredda att kämpa för. (Klicka för större bild)

LT9317-1

LT9317-2

 
 

Enkät på ett postkontor

På sid 53 i boken står det om en enkät som gjordes år 2006 på ett postkontor. I boken kan man bara se de svar som brevbärarna haft på enkätens sista fråga ”Hur upplever du att arbetsklimatet är på din arbetsplats”.

Här är alla svar på alla frågor i enkäten. Det var alltså detta som dels överlämnades till chefen, dels redovisades i brevbärarnas eget medlemsblad.

 

1. Känner du att du, utan stress, hinner med alla dina arbetsuppgifter (utdelning, eftersändningar, kamning, uppdatering av block etc)?

JA: 3       JA och NEJ: 1       NEJ: 23

Kommentarer:

JA: Jämt extrautdelning, extrasortering. Det får ta den tid det tar, stressar inte upp mig. För det mesta, utom fredagar.

JA och NEJ: Nästan aldrig på fredagar.

NEJ: För ofta extrauppgift. Hinner aldrig fullt ut, utan att jobba över. Måste ha högt tempo hela dagen för att hänga med. För tight! Jobbar ofta innan arbetstiden börjar för att hinna med (annars lång dag = övertid). Extra varje dag. Personalbrist. Hamnar alltid efter, svårt att jobba ikapp. Dåligt med folk i B-post sorteringen eftermiddag. Personalbrist och extra kamning. Svårt att äta på rimliga tider. Otrolig stress. Kvalitén urdålig. Får vänta vid delsortering av annat distrikt, mycket stressande. Stressad varje dag pga vetskap om att alltid jobba över. Uppdatering av block, i stort sett aldrig. B-post hinns i stort sett aldrig under ordinarie tid.

2. Känner du fysisk överbelastning på reklamdagar?

JA: 25      NEJ: 2

Kommentarer:

JA: 7 personer enbart fredagar. 2 personer vid delning.

Ryggbesvär. Ofta väldigt tunga lägg. Trötthet även på lördagen. Alldeles för tungt. Tunga paket. Reklam max två dagar i veckan hade varit mer realistiskt så att våra kroppar ej går sönder. Värk fötter, rygg, axlar och ben. Svårt att bära allt, speciellt under Metro utdelning. Ont i rygg, axlar – även reklamfria dagar.

3. Hur ofta känner du arbetsglädje? (1=Aldrig, 4=Mycket ofta)

1: 6 personer    2: 18 personer    3: 2 personer    4: 1 person

4. Tycker du att du jobbar över för ofta?

JA: 19     JA och NEJ: 1      NEJ: 7

5. Upplever du att det tas för givet att du jobbar över vissa dagar? i sådana fall vilka?

JA: 23     NEJ: 4

Kommentarer:
10 personer: främst reklamdagar, fredagar eller dagar då det är brist.

Alla dagar. Det verkar på cheferna som att man sviker om man ej jobbar över. Annars blir man beordrad. De dagar då det är reklam och personalbrist. När det redan från start är uppenbart att man inte hinner med. Måndag och fredag – omöjligt att hinna med. Samtliga dagar då det är brist – så jämt! Ibland varje dag. Ofta måndag, torsdag, fredag. Fredagarna och vid brister, vilket är ofta! Det förutsätts att man jobbar över. Varje dag.

6. Har du förtroende för din arbetsledning?

JA: 0      JA och NEJ: 4      NEJ: 23

Kommentarer:

JA och NEJ: Lagledarna kan inte trolla. Det har blivit för drastiska nerdragningar vid omorganisation. Arbetsledningen var för optimistiska ex ”det finns luft”, ISU har ej fungerat på länge. Oftast förtroende men ibland under tunga veckor tas det lite underliga beslut. Beror på vilka frågor det gäller. Svåra förutsättningar från början (krav från posten uppifrån)

NEJ: Har förtroende för en av fyra. Sköter ej sitt jobb. De gör så gott de kan men ibland verkar det som att de har tappat greppet. Dålig kommunikation, dåligt ledarskap. Svårt att få saker genomförda. De glömmer för mycket, är tankspridda, har dålig koll. Ej villiga att lyssna och ta emot kritik och idéer om förbättringar. Osynlig chef , för hårt arbetande produktionsstöd. Strul med löner. Dålig planering. Fungerar inte riktigt som det ska. Lyssnar ej på eventuella förslag. Det blir mer och mer att göra och man får ej förutsättningar att klara av det. Saknar insikt om verkligheten. En ljuger. En annan bryr sig inte. Omorganisation???

7. Hur upplever du att arbetsklimatet är på din arbetsplats?

Kommentarer: Dåligt. Illa. Ej bra. Dåligt. Dålig stämning. Uppgivenhet. Jobbigt, stressigt. Uppgiven stämning. Riktigt dåligt. Arbetskamrater emellan är det bra men arbetsmässigt är folk trötta, bittra, irriterade, uppgivna. Socialt ganska bra, postalt en katastrof. Vi är ett kontor på väg utför och det påverkar alla och allt. Pga att det bara blir mer och mer att göra så blir det nedstämd stämning. Nere i botten. Ständig personalbrist. De flesta verkar missnöjda med att jobba så mycket övertid men verkar samtidigt som att de inte är så jättestressade. Det fattas brevbärare och det resulterar i extradelning. Oftast är det ganska bra stämning. De flesta är trevliga mot varandra. Ganska uppgivet pga att det ofta är väldigt mycket extra kamning och extrakåkar. Det känns som att det räcker med sitt eget, speciellt vecka 4 och fredagar. Dåligt. Arbetsredskap; vagnar, kuvert mm saknas ofta eller är trasiga. Katastrof! Sämsta arbetsplats jag någonsin varit på! Om man inte trivs ber chefen att man ska sluta eller sjukskriva sig. Stökigt, smutsigt, trasiga hjälpmedel. Tredjevärlden-känsla. Katastrof. Atmosfären är deprimerande, beror nog på att det är stressigt samt dåliga arbetsförhållanden, trångt, bökigt. Samtidigt är jargongen snällare, inte så mycket elaka tillmälen eller fräckheter. Dessutom dåliga och slitna arbetsredskap. Bättre underhåll av cyklar. Mycket dålig. De flesta missnöjda. Dålig sammanhållning. Det värsta jag varit med om. Arbetsredskapen trasiga, cyklar, vagnar etc. Består av chefer som verkat ha gett upp. De har inget intresse av att få sthlm 4 att fungera. Brevbärarna har också gett upp, inget fungerar, kvalitén är undermålig men ingen bryr sig. Stressigt, hinner inte med lunch. Ibland dålig stämning som beror på för hög arbetsbelastning, men bra sammanhållning när det är tufft och ofta glad stämning också. Folk är trötta, bittra men ändå öppna, trevliga, roliga. Jämt för lite folk. Det finns väl en anledning att folk stannar hemma ibland. Varför är folk sjuka så ofta? Organisationen har kört till botten nivå. Slitet! Skärpning! ”Båten” har slagläge och håller på att sjunka. Nödsignalerna når inte fram. Vi förliser…

 
 

—————————————–

Fler texter (här på bloggen) på temat Hopskrivet.

Lämna en kommentar