Lämna en kommentar

Facebookgrupp för arbetarkollektivet

Den första versionen av den här texten var riktad till ett årsmöte på en fackklubb. Skribenten Perra, en metallarbetare med erfarenhet av att använda facebookorganisering för bemanningsanställda, hade föreslagit att fackklubben på hens nya arbetsplats skulle ha en facebookgrupp för sina medlemmar. Hen fick då i uppdrag att sammanfatta hur en sådan facebookgrupp skulle se ut, skötas och vilka funktioner den kan ha i den fackliga verksamheten. I den här texten talas därför om fackklubben och dess medlemmar. Men tipsen och råden funkar säkert bra för vem som helst som vill ta initiativ till en facebookgrupp för alla som jobbar på en viss arbetsplats, eller för en del av en arbetsplats, eller för timmisar på en arbetsplats, etc. På arbetsplatser där den fackliga organisationsgraden är låg och/eller där man arbetar utspritt och sällan träffas i verkligheten, eller är mycket övervakade, så är ofta problem 1: När och hur ska vi informera och diskutera och snacka ihop oss med varandra? Då kan en facebookgrupp öppna en möjlighet.

Också värt att nämna är att sjuksköterskestudenterna i 24000-kampen har stor nytta av sina hemliga ortsbaserade facebookgrupper där de kan utbyta information om löneläget på olika arbetsplatser på orten och statistik om hur löneläget utvecklas, rapportera från sina anställningsintervjuer och sina nej tack, komma med råd och tips – kort sagt förvandla det individuella jobb/lön-sökandet till en kollektiv kamp. (Läs mer om det i berättelsen Öppen kamp och hemlig grupp i boken Hopskrivet.)

Så, ordet till Perra:

Bildande av facebookgruppen…

…är mycket enkelt och kan göras med några knapptryck. Man kan även som skapare av gruppen ställa säkerhetsinställningar så som öppen, sluten eller hemlig. I den öppna gruppen kan vilken facebookanvändare som helst läsa vad som skrivs. Det passar inte om man vill att gruppmedlemmarna ska kunna skriva öppet om t.ex. problem på arbetsplatsen. Den slutna gruppen fungerar så att vemsomhelst kan se att gruppen finns, dess presentation och vilka som är med i gruppen. Däremot inläggen som skrivs i gruppen, kan bara gruppmedlemmarna se. Den hemliga gruppen är helt gömd utom för dem som är med i den. Det betyder att man måste bli inbjuden till gruppen för att kunna hitta den. Den hemliga nivån kan vara bra om man vill undvika att det uppmärksammas av fel personer att gruppen ens finns, t.ex. för att man misstänker att enskilda gruppmedlemmar skulle kunna bli utsatta för påtryckningar att berätta eller visa vad som sägs i gruppen.

Oavsett säkerhetsnivå på gruppen kan man ställa in så att de som vill bli med måste ansöka om det och godkännas av den eller de som är admin (administratörer) i gruppen.

Det går att bestämma hur gruppens ”wall” skall se ut. Om man vill ha en lite text som alltid är längst upp i fältet där en kort välkomnande text och regler för gruppen står tex så går det att fixa. Bilder, utseende och mycket annat går även det att ändra i gruppen.

Hur går medlemmar med i gruppen?

I en facebookgrupp där det är viktigt att inte fel personer får insyn, är det klokt att använda inställningen att den som vill vara med får ansöka om det. Då ser den eller de som är admin att någon ansöker om medlemskap i gruppen. Man kan kolla med den ansökande om hen är medlem i fackklubben genom att fråga om uppgifter för det. Sedan så accepterar man medlemmens tillgång till den slutna gruppen ifall hen finns med i vårt medlemsregister. Man kan ha olika grader av öppenhet och krav på att få gå med i gruppen, detta är bara ett exempel.

Vad skall man göra i gruppen?

Det är upp till de medlemmar som finns med, en sådan här grupp är precis som en fackförening – det blir det man gör det till. En facebookgrupp för en fackklubb eller arbetsplats kan användas en gång varannat år eller kanske varje dag hela tiden, det är helt upp till oss som är med. Möjligheterna för att använda facebook som ett verktyg i den fackliga organiseringen är enorma och det är oftast vår fantasi som sätter största hindren. Här är några exempel på funktioner eller sätt man kan använda gruppen på.

Information och kunskap

I ett forum som en facebookgrupp blir kan man sprida de kunskaper man lär sig på vägen när man tillsammans löser enskilda medlemmars problem. Om en medlem har problem med tex att företaget envisas med att kräva sjukintyg från första sjukdagen trots att medlemmen är sjuk väldigt sällan. Då går man igenom vad som gäller och när man kan krävas på det. Efter man har kommit fram till det och gått igenom med medlemmen vad företaget kan, och inte kan göra så lägger man upp den informationen lite sammanfattat i facebook gruppen som ett tips. Exempel – just nu har vi hjälpt en medlem som har tvingats visa sjukintyg från första sjukdagen och vill även tipsa alla andra om vad som gäller i fall det skulle drabba andra o.s.v. Då sprider man och höjer den kollektiva kunskaps nivån bland oss medlemmar.

Gruppen kan också vara ett undersökande verktyg ifall tex man märker att två medlemmar har fått begagnade och dåliga kläder. Då kan man skriva i gruppen – vi har upptäckt att medlemmar har fått gamla och dåliga arbetskläder. Har detta hänt någon av er andra? Då kan flera svara tex att de fått det och även ta foton på sina dåliga arbetskläder med sina mobiler och lägga upp gruppen. Då kan man upptäcka och kartlägga ifall saker är enskilda misstag från arbetsgivarens sida eller ett helt etablerat beteende.

Man kan även ha ett kort litet tips som kommer ut varje månad med sammanfattat och tydlig information om olika saker som kan vara bra att veta som tex allt från föräldraledighet till övertidsregler. Nyheter om saker som berör oss på ett fackligt sätt som att man har ändrat en lag eller avtal tex. ”idag förbjöds bemanningsföretag i Sverige” kan tex vara något vi skriver som nyhet i vår facebookgrupp i framtiden.

Deltagande och insyn

Den korta vägen från att vara helt passiv i facket som medlem till att hjälpa en arbetskamrat genom några rader skrivna i en facebookgrupp kan motivera fler att bli fackligt aktiva. Facebookgruppen kan gör att det inte bara är medlemmar med förtroendeuppdrag som är fackligt aktiva utan alla kan faktiskt delta i organiseringen genom att lära sig, sprida kunskap, delta i diskussioner eller bara ta ett foto med mobilen på ett lyckat årsmöte och lägga upp det i gruppen med uppmuntrande kommentar.

Viktiga och stora beslut skall naturligtvis tas på möten enligt stadgar och facebookgruppen skall inte vara någon konkurrent till de riktiga fysiska möten som skall finnas. Däremot så kan en facklig facebookgrupp göra att fler blir intresserade av nästa möte eller fler har kunnat ta del av debatten innan och kunnat läsa på om det ämnet som berörs. Medlemmar som har fått i uppgift att göra något som tex att förbereda något möte kan enkelt göra en opinionsundersökning om allt från mat till lokal genom att skriva en enkel fråga på sin mobil i facebookgruppen och relativt snabbt få kommentar från medlemmar.

I en facklig organisation så finns det många olika kommunikationsvägar så som mail, telefon, möten och ifall man vill även facebook. Men facebook ska inte vara den enda kommunikationsvägen och den ska inte ta bort någon annan kommunikationsväg utan vara en av många vägar. Vissa ringer hellre än maila, andra pratar hellre face to face än ställer en fråga på facebook men tillsammans så skall våra kommunikationsvägar fungera så att alla medlemmar lätt och smidigt skall vilja kunna delta i organiseringen.

I en facklig facebookgrupp med aktiva medlemmar som uppdaterar med bilder och texter om alla de fackliga aktiviteter så som möten, förhandlingar och utbildningar skapas möjlighet till ökad insyn och deltagande för alla medlemmar.

Inspiration och motivering

Genom att ibland lägga upp bra och lärorika youtubeklipp i från svenska eller utländska fackföreningar så kan man inspirera och motivera varandra till att bygga en stark förening där så många medlemmar som möjligt deltar aktivt i att lära sig sina rättigheter och kämpa för att skaffa nya. Man kan tex ha något som heter ”månadens youtubeklipp” där man varje månad lägger upp ett youtubeklipp som är lärorik och inspirerande.

Man kan ta gruppbilder innan ett årsmöte på alla medlemmar och sedan använda i facebookgruppen för att dels stärka vår egen själv bild om att i denna fackföreningen håller vi ihop. Eller att inspirera andra medlemmar i andra regioner som ser att även om man arbetar mycket ensam eller bara två så finns det många andra medlemmar i Sverige som också är aktiva i vår fackförening.

Man skulle kunna presentera alla förtroendevalda med bild och en liten presentation de får skriva själva om vilket uppdrag de har i fackföreningen och vad de tycker är viktigt. Det kan stärka oss medlemmar både i att vi lär oss mer om vår organisation och av känslan av att den är mycket större än det vi ser i vanliga fall. Att diskutera, ge beröm, dela med sig och uppmuntra varandra i den fackliga organiseringen är facebook ett grymt verktyg för.

Regler och risker

Att ha tydliga och enkla regler som alla tillsammans är med och godkänner och sedan följer är bra att tänka på. Några exempel är tex – Att det man skriver eller tar upp har tydlig facklig relevans. Att man skall ha kamratlig ton och inte förtala, kränka, hota osv. Alltså rätt så självklara grejer. Andra regler kan vara att ha förbud mot reklam eller diskussioner om politiska partier eller kommersiella intressen. Reglerna är precis som när man har möte, är det någon som bryter mot dem så får den personen lämna rummet eller i detta fall gruppen. Men det brukar vara lugnt, de flesta brukar ju skärpa sig när de varnas eller påminns om reglerna.

Alla har inte facebook och alla kanske inte vill gå med i gruppen och det skall vara helt frivilligt att vara med naturligtvis. Det kan finnas en del risker med att starta en facklig facebookgrupp så som att arbetsgivaren försöker gå in och spionera – eller att ingen skriver något. Men den största risken är att det bara är arbetsgivaren som använder det viktiga och snabba organisationsverktyget som facebook är.

Detta är bara några exempel på hur en facklig facebookgrupp skulle kunna se ut och det finns många fler tips och idéer man kan använda. Det kan också vara så att den endast används en gång på två år när en medlem frågar vad ob-ersättningen på helger är och en annan medlem svarar. Men att gruppen finns just den dagen är väldigt viktigt. Eftersom facebook är gratis, relativt små risker och det krävs minimalt med arbete för att hålla igång gruppen så tycker jag att det inte finns några argument för att inte starta en sluten facebookgrupp för vår förening redan i dag.

/Perra 11 januari 2015

Lämna en kommentar