Om strejker

151012 strejkernaomslag-klippt  (klicka för större bild)

Uppdatering 6 september 2021: Del 4 i serien, ”Om strejker”, är slutsåld. Vi kommer f.n. inte att trycka fler. OBS att du kan ladda ner Om strejker (och de andra böckerna) som e-bok helt gratis: E-böcker.

Del 4 av bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen heter Om strejker. Tanken var att Slutsnackat (del 3) skulle innehålla berättelser om både strejker och andra kampmetoder. När vi fick in många bidrag blev beslutet att lägga undan berättelserna om så kallade vilda strejker och sittningar i en hög för sig. Den högen blev en egen bok.

Från baksidestexten:

Tycker du att det strejkas för lite?

Man kan fantisera om att ställa sig upp i fikarummet och ropa Strejk! Men hur går sånt där till egentligen, när det verkligen händer?

Om strejker är en bok om arbetarkollektiv som har sagt: Stopp! Nu räcker det! Här har de strejkande själva ordet om ”vilda” strejker från 1989 till 2014. De berättar om segerns sötma och funderar runt vad man kan lära av svårigheter och splittring. Här berättar tunneltågförare om dagen då Stockholm stod still, lokförare om dagen då Sverige stod still och fabriksarbetare om timmen, dagen, veckan då maskinerna stod still. De sitter i gruvan i Kiruna och i fönsterfabriken i Överum. Det strejkas i solidaritet med en sparkad städerska eller en avstängd klubbordförande. Här finns vårdbiträden som satte stopp för anställningsstopp, lagerarbetare som slogs för sina jobb, bärplockare som vägrade låta sig blåsas av sina arbetsgivare. Här finns erfarenheter som kan bidra till att göra strejken till en del av vardagssamtalet. Inte som fantasi utan som verktyg.

En rad tecknare har bidragit med illustrationer gjorda speciellt för de olika berättelserna i boken.

Boken kom från trycket i november 2015. Den finns också som e-bok för fri nedladdning.

Hela bokserien

Köpa böcker

E-bok