Lämna en kommentar

Kvastens fackkurs 3

Här kommer den efterlängtade Lektion 3 i fackkursen som vi norpat från Kvasten,  ett populärt blad ”för och av oss som arbetar på Volvo Torslandaverken” i Göteborg. Det är inte Metallklubben eller någon annan organisation som gör och sprider bladet utan det är enskilda som jobbar på bilfabriken.

kvast

Ordet till Kvasten:

Lektion 3 – Facket är ingen advokatbyrå

Fackliga förtroendevalda får ofta lära sig mer om lagar och avtal än om att organisera facklig kamp. Men då missar de poängen med en fackförening.

Det är jättebra om du som facklig representant har lagar och avtal på dina fem fingrar, eller i alla fall vet hur du ska ta reda på vad det står och hur det kan tolkas. Likaså är det väldigt bra att vara skärpt och kunna argumentera och förhandla med cheferna.

Men att vara facklig representant är inte detsamma som att vara advokat. Lagarna och avtalen har inte kommit till av sig själva utan är resultatet av en ständig dragkamp mellan arbetsgivarna och oss. Och den dragkampen slutar inte för att avtal är påskrivna eller lagar fastställda, den pågår varje dag på arbetsplatserna. Företagen försöker alltid påverka situationen till sin fördel, många har stora organisationer som Teknik-, Personal-, Informations- och Förhandlingsavdelningar för att ständigt rationalisera, få oss att tänka som ledningen, på olika sätt ordna verksamheten efter ägarnas intressen och dra tolkningen av lagar och avtal åt deras håll.

Vi har vår fackförening som har samma uppgift, fast tvärtom, att dra åt vårt håll. Lagar och avtal behöver försvaras men det fackliga uppdraget är att företräda medlemmarnas intressen, oavsett vad som står skrivet.

Om till exempel medlemmarna på en avdelning tycker att en balans är för jobbig räcker det inte att gå igenom pappren och se om det ”går ihop”. (Det ska naturligtvis göras, ibland kör Teknik med fula chansningar.) De som avgör om något går ihop är de som jobbar där. Även om balansen ”går ihop” på pappret kan den vara för jobbig i praktiken. Uppgiften som facklig förtroendevald är då inte att tala om för medlemmarna att de har fel utan att diskutera hur du kan hjälpa dem att övertyga chefer och Teknik att ändra jobbet så att det blir vettigt för dem som jobbar.

Även om cheferna har stor makt som representanter för ägarna har du som facklig representant tillgång till en kraft som de inte har: medlemmarna, de som håller igång företaget. Om vi inte utnyttjar den kraften kommer företaget att köra över oss gång på gång. Ditt viktigaste uppdrag som facklig förtroendevald är därför att se till att använda den kraften i förhandlingarna med företaget.

Vidare till Lektion 4 – Besvärliga medlemmar är dina bästa vänner

Tidigare lektioner:
Lektion 2 – Glöm inte bort att jobba
Lektion 1 – Du representerar dina arbetskamrater

 

Och här hittar du alla Kvastar: www.kvasten.tgk.net (öppnas i ny flik)

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: