Lämna en kommentar

Skrivet om OM STREJKER

Några pressröster om del 4 i serien Folkrörelse på arbetsplatsen – Om strejker.

Mål & Medel nr 1/2016:
”Det mest illustrativa exemplet på en spontan proteststrejk är den som ägde rum på Läkerolfabriken i Gävle i samband med nedläggningen 2012. Livs huvudskyddsombud, Mario Izquierdo, skriver själv i boken. … / … Ett dussintal liknande berättelser finns med i boken, och de är inte bara framgångsrika. Det är en inspirerande läsning som skulle kunna fungera perfekt som diskussionsmaterial i den fackliga utbildningen. Det gäller bokserien som helhet.”
Läs hela recensionen här: Vild strejk – en spontan protest

Sekotidningen 3 jan 2016:
”Rätt som det är tystnar och stannar verksamheten, maskiner stängs av, tågen blir kvar på stationen och hinkar och moppar blir kvar i städförråden. Det är strejk. Egentligen är det fel att skriva ”rätt som det är”, för varje strejk, i det här fallet så kallad vild strejk, har en förhistoria och det är den som skildras i antologin Om strejker. Givetvis får vi också veta vad som hände under tiden och även efteråt i bokens tjugotal berättelser från dem som var med.”
Läs hela boktipset här: Strejkas det för lite?

Dala-Demokraten 13 jan 2016:
”Här synliggörs på nytt att det kan löna sig att agera tillsammans, ett enat och starkt kollektiv kan faktiskt sätta press på arbetsgivare och politiker. Det går att vinna strider eller i varje fall skapa respekt. Att återta lite av den förlorade makten. … / … Det är ett mycket bra initiativ att samla alla dessa kollektiva berättelser. De kan faktiskt tjäna både som kunskaps- och inspirationskälla. Många kan lära av andras erfarenheter, hitta argument och moralisk kollektiv styrka.”
Läs hela recensionen här: Vem vågar strejka idag?
Dala-Demokraten publicerar också en av bokens berättelser: Sverige stod stilla

Byggnadsarbetaren 18 jan 2016
Tidningen intervjuar en av bokens skribenter:
”Varför valde du just den här bodsittningen?
– Det var en fin story för att den visar på solidaritet mellan människor. Och att det var så självklart för de 120 gubbarna att göra det. Man blir väldigt glad när folk utan att fundera ställer upp för någon annan.”
Läs intervjun här: Stefans novell om bodsittning i bok
Byggnadsarbetaren publicerar också Stefans berättelse (pdf): Bodsittning för Paulina

 

Hittar du något skrivet om boken eller bokserien, tipsa gärna genom ett mail till hopsnackat at bredband punkt net.

Vill du själv skriva om boken/böckerna någonstans? Maila till samma adress för rec.ex.

Här finns röster om alla fyra böckerna i serien sparade som pdfer:
Recensioner

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: