Lämna en kommentar

Konflikten på jobbet – Striden i Göteborgs hamn

16nov5Sv Hamnarbetarförbundets ordförande Eskil Rönér kommer och berättar om den pågående striden i Göteborgs hamn.

Tid: Lördag 26 november 2016 kl 13.15-14.00

Plats: Socialistiskt Forum i ABF-huset i Stockholm, Sveavägen 41. Lokalen heter Skarpnäck-Hägersten och ligger på plan 4.

Facebookevent: Konflikten på jobbet – Striden i Göteborgs hamn

Arbetsgivaren APM Terminals tillsatte förra året en ny ledning i Göteborgs containerhamn. Denna ledning driver en fackfientlig personalpolitik, vilket bl.a. lett till att tjänstemännens fackklubb lagts ner. Men Hamn4an som organiserar 85% av hamnarbetarna, lägger sig inte.

Hamn har en demokratisk och medlemsstyrd uppbyggnad, där alla viktiga beslut fattas på medlemsmöten, vilket har gjort dem till en stark fackförening sedan förbundet bildades 1972. Hamn4an har också ett starkt arbetsmiljöarbete i Göteborgs hamn, med ett 20-tal skyddsombud – vars rättigheter APMT inte längre vill acceptera.

Obs att ovanstående info om programpunkten inte finns i det tryckta programmet för Socialistiskt Forum. Det beror på att från början var tanken att punkten ”Konflikten på jobbet” kl 13.15 (Arr: Folkrörelse på arbetsplatsen) skulle vara ett samtal mellan mötesdeltagare om erfarenheter av konflikter på deras egna arbetsplatser.

Sedan programmet tryckts har konflikten i hamnen hårdnat och en rad punktstrejker har genomförts. Abetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har ställt till det ytterligare genom att, istället för att bidra till konfliktens lösning, kräva inskränkningar av strejkrätten.

Hamnarbetarna har därför inbjudits att använda mötestiden till att berätta om konflikten.

Under forumet kommer vi att ha ett av de många bokborden på plan 1 i ABF-huset. Där kommer att finnas informationsmaterial från hamnarbetarna + insamlingsbössa för strejkstöd, samt bokserien Folkrörelse på arbetsplatsen (Dvs Hopsnackat, Hopskrivet, Slutsnackat, Om strejker) och serieromanen Wage Slaves av Daria Bogdanska.

Mer info om hamnkonflikten hittar du på Hamnarbetarförbundets webbsida www.hamn.nu

Och här hittar du facebookgruppen Vi stödjer hamnarbetarna i Göteborg.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: